Swimpact

Leer ons kennen

Sinds februari 2022 organiseert Swimpact zwemlessen voor volwassen vluchtelingen, asielzoekers en ongedocumenteerden in Utrecht. Het begon als een tweejarig project (Het zwemproject Utrecht) opgezet door Tessa. Door persoonlijk contact met vluchtelingen leerden we dat veel vluchtelingen niet kunnen zwemmen en dat wel erg graag willen leren. Echter bleek dat het huidige aanbod voor volwassenen niet toereikend is en besloot Tessa om het zelf te organiseren.
Als eerste is er een vrouwengroep gestart in Utrecht. Al snel werd duidelijk dat er veel vraag naar zwemles is en dat het belangrijk is dat het project

voortgezet wordt. Zodoende werd op 29 april 2023 de stichting ‘Stichting Swimpact’ officieel opgericht.
Bij Swimpact zijn de zwemlessen meer dan alleen zwemles. Dit omdat het voor de deelnemers ook veel meer betekent. Het is een uur per week dat ze kunnen ontspannen, iets nieuws leren, bewegen, even hun zorgen kunnen vergeten of trauma’s overwinnen. Daarnaast zijn de deelnemers enorm gemotiveerd en gedreven en hebben ze zichtbaar lol in het zwemmen. Hiermee zijn de zwemlessen niet alleen goed voor de veiligheid, de integratie maar ook voor het mentale welzijn van de deelnemers.

Onze missie

Swimpact wil een Nederland waarin alle inwoners kunnen zwemmen zodat daarmee hun veiligheid wordt vergroot in, op en rondom het water. Zwemmen voor iedereen. 

Onze visie

Swimpact biedt zwemles aan voor wie het reguliere zwemonderwijs niet toereikend is (geweest). Door toegankelijke zwemles te organiseren met gekwalificeerde zweminstructeurs. Waarbij niet alleen het veilig leren zwemmen, maar ook het sociale aspect van belang is.

Het team

Tessa Laan - Oprichter & coördinator

Als kitesurfer hou ik enorm van water. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik goed kan zwemmen. Ik gun dat alle mensen die in Nederland zijn, dat ze gewoon van water kunnen genieten zonder bang te zijn.

33047

Laura van der Hoeven - Voorzitter

De afgelopen jaren heb ik gemerkt hoeveel vraag er is naar zwemles. Ook ken ik helaas voorbeelden waarbij het mis is gegaan. Hierdoor ben ik extra gemotiveerd om mij in te zetten voor Swimpact, zodat iedereen met plezier en een veilig gevoel kan zwemmen!

Judith Mellenberg - Bestuurslid

Een echte waterrat, van jongs af aan lag ik vaak in het water, veel diploma’s gehaald en ik wilde altijd al meer doen in de zwemwereld. Nu als zweminstructeur en als bestuurslid bij Swimpact zie ik hoe met de juiste begeleiding  ongelukken voorkomen kunnen worden. Ik gun iedereen de kans om zwemles te krijgen, vooral die mensen voor wie dit niet van zelfsprekend is!

Swimpact

Romy Timmers - Secretaris

Vroeger noemde mijn oma mij altijd een zeemeermin omdat ik altijd wilde zwemmen. Ik heb lang op zwemles gezeten en ik vind dat iedereen de kans moet krijgen om te leren zwemmen voor veiligheid en plezier! 

Nelly Voogt - bestuurslid

Ik ben bestuurslid geworden om met een gedreven groep bestuursleden, vrijwilligers en projectmanager zwemles toegankelijk te maken voor iedereen.

Ghada Al Motawakil- Penningmeester

Sociale veiligheid

Swimpact wil een stichting zijn waar deelnemers zich welkom en thuis voelen en in een veilige omgeving leren zwemmen. We willen dat alle betrokkenen (bestuur, vrijwilligers, instructeurs, deelnemers en zwembadpersoneel) veilig zijn tijdens onze activiteiten ongeacht zijn/haar afkomst, huidskleur, gender, of seksuele geaardheid. Binnen Swimpact is geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag. 
Hoe Swimpact hiermee omgaat staat in het sociaal veilig beleidsplan. 

Anna van Dam - Vertrouwenscontactpersoon

Als vertrouwenscontactpersoon binnen Swimpact sta ik klaar om een veilige, ondersteunende omgeving te bieden voor iedereen die deelneemt aan of betrokken is bij onze activiteiten. Met respect en discretie bied ik een luisterend oor en help ik bij het bespreken van persoonlijke zorgen of uitdagingen. Bij Swimpact draait het niet alleen om zwemveiligheid, maar ook om verbinding, welzijn en vertrouwen. Als vertrouwenscontactpersoon draag ik bij aan een omgeving waarin deelnemers en betrokkenen zich gehoord, begrepen en gewaardeerd voelen, zodat ze met plezier en vertrouwen kunnen groeien.

Mede mogelijk gemaakt door